Vârsta medie a unei femei diagnosticate cu cancer de col uterin este de 50 de ani, dar afecțiunea poate apărea și la femei cu vârsta de peste 65 de ani, mai ales la cele care nu au făcut screeninguri regulate. Rata de incidență a cancerului de col uterin în România este de 32,3% la 100,000 femei și rata mortalității este de 16,9% la 100,000 de femei, ambele fiind cele mai ridicate din UE. În România, acest cancer ocupă locul al doilea după cancerul mamar.
Infecția cu HPV este principala cauză de apariție a cancerului de col uterin. Mai mult de 40% din infecțiile cu HPV sunt infecții cu două sau mai multe tipuri de HPV. Co-infecția crește mutațiile precanceroase sau accelerează progresia spre cancer. Virusul infectează celulele, acestea se transformă mai întâi în celule anormale și ulterior pot deveni maligne. De regulă, în faza incipientă nu există simptome evidente, cancerul dezvoltându-se lent. De exemplu, cancerul de col uterin se dezvoltă în 5 până la 35 de ani.
Din cauza progresiei lente, o modalitate de a preveni cancerul de col uterin este testarea periodică. Testul Babeș-Papanicolau (PAP) poate pune în evidență orice fel de schimbări, care apar în zona colului uterin. Semnalele indicate de PAP vor determina medicul să ceară investigații suplimentare: colposcopie, genotipare HPV și biopsie, pentru a putea identifica ct mai corect despre ce afecțiune este vorba și de stadiul acesteia.
Cancerul de col uterin se poate vindeca în proporție de 90%, dacă este depistat în stadiu incipient. Testele care pun în evidență prezența oricărei modificări maligne, cele descrise anterior, sunt ușor disponibile și accesibile, considerabil mai mult decât în cazul altor tipuri de afecțiuni.
Întreabă-ți mama când a fost ultima oară la medicul ginecolog, dacă și când a făcut un test Babeș-Papanicolau. Insistă să meargă la ginecolog și să revină la consult în mod regulat, la intervalele pe care medicul le consideră adecvate.
Alege să o întrebi! Alege să o îndrumi! Alege să fie bine!
Află mai multe despre infecția cu HPV în Dosarul Medical de mai jos.