E frumos când se întâmplă pur și simplu. E bine și foarte bine când se planifică. Pentru binele mamei și al copilului, obținerea sarcinii se împarte întotdeauna între cuplu și medicul ginecolog. Investigațiile uzuale ale viitorilor părinți și mai ales ale mamei reduc în mod considerabil riscurile de complicații în timpul sarcinii, viabilitatea sarcinii și sănătatea copilului după naștere. Infecția cu virusul HPV în cuplu este un motiv suficient pentru a discuta cu medicul înainte de concepție, din cauza riscurilor pe care le poate aduce în timpul sarcinii.
Infecția cu HPV este foarte frecventă – 80% dintre adulții activi sexual se vor infecta cel puțin o dată în timpul vieții. În majoritatea cazurilor, organismul reușește să învingă infecția în 3 până la 6 ani. Când nu reușește, cele mai frecvente forme ale infecției HPV este sub forme benigne de negi (veruci) sau condiloame (”papiloame”), pe piele sau pe mucoase, în zona genitală, anală sau în zona bucală. Însă infecțiile HPV prelungite la nivelul colului și prezența tulpinilor de virus cu risc oncogen, pot produce leziuni, care în timp să ducă la cancer de col. De regulă, aceste leziuni și evoluția lor sunt tăcute și nu prezintă simptome ușor de identificat. Prin intermediul testării Babeș – Papanicolau și a testerlor de determinare a prezenței HPV, medicul este în măsură să confirme prezența infecției.
Infecția cu HPV este asociată cu riscuri pentru sarcină, cum ar fi: avortul spontan, ruptura prematură a membranelor, prematuritatea, preeclampsia și riscul de transmitere a infecției la făt. Modul în care virusul HPV modifică diverse structuri responsabile de susținerea sarcinii ar putea cauza disfuncții placentare de atașare și oxigenare ale acesteia și chiar de restrângere a creșterii intrauterine. De asemenea, prezența virusului ar putea stimula sistemul imunitar să producă un răspuns inflamator exacerbat, cu degradarea conținutului de colagen a membranelor fetale și fisurarea acestora.
Rămâi informată, dar atentă și discută întotdeauna cu medicul înainte de a te îngrijora sau de a te relaxa.
Alege să fii bine, tu și copilul pe care ți-l dorești!
Mergi anual la ginecolog pentru consultul de rutină, care poate preveni și rezolva problemele din timp și mai ușor!
Discută obligatoriu cu medicul înainte de a planifica și concepe o sarcină!
Află mai multe despre infecția cu HPV în Dosarul Medical de mai jos.