Infecția cu HPV este foarte răspândită – se apreciază că un singur contact sexual în viață poate fi suficient pentru a contracta HPV. Virusul are peste 200 de tulpini, însă nu toate sunt periculoase și dau doar forme cutanate sau pe mucoase – veruci (negi), condiloame (”papiloame”). Cele mai multe infecții sunt eliminate de corp. Există însă 15 tulpini cu risc oncogen înalt! Cum mai mult de 40% din infecțiile cu HPV sunt infecții cu două sau mai multe tulpini (deci posibil și cu genotipuri oncogene), formele cutanate și de mucoase ale HPV sunt motive suficiente pentru a merge la medic. Cu atât mai mult cu cât tipurile de cancer provocate de infecțiile HPV cu tulpini oncogene evoluează lent, fără simptome evidente.
Cele 15 tulpini cu risc oncogen ridicat (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 69, 73) provoacă cancer cervical, vulvar, vaginal, anal, penian, dar şi forme de cancer la nivelul cavității bucale, gâtului, esofagului și laringelui. Deci nu doar femeile pot fi afectate, ci și bărbații! Dintre toate aceste tulpini genotipurile 16 şi 18 sunt cauza a 70% din cazurile de cancer al colului uterin.
Infecția cu virusul HPV este responsabilă pentru:
72% dintre toate tipurile de cancer orofaringian (buze, limbă, amigdale, faringe, corzi vocale)
95% dintre cazurile de cancer de col uterin
50% dintre cazurile de cancer penian
70% dintre cazurile de cancer vaginal
43% dintre cazurile de cancer vulvar
88% dintre cazurile de cancer anal
Dobândirea infecției cu HPV este strâns legată de comportamentul sexual. Frecvența infecției cu HPV crește odată cu numărul de parteneri sexuali și cu debutul timpuriu al activității sexuale. Infecția cu HPV care nu dispare de la sine poate provoca modificări ale celulelor. Virusul infectează celulele, acestea se transformă mai întâi în celule anormale și ulterior pot deveni maligne. De regulă, în faza incipientă nu există simptome evidente, cancerul dezvoltându-se lent. De exemplu, cancerul de col uterin se dezvoltă în 5 până la 35 de ani.
Testul Babeș-Papanicolau (PAP) poate pune în evidență orice fel de schimbări care apar în zona colului uterin. Semnalele indicate de PAP vor determina medicul să ceară investigații suplimentare – colposcopie, genotipare HPV și biopsie, pentru a putea identifica cu acuratețe despre ce afecțiune este vorba și de stadiul acesteia.
Cancerul de col uterin se poate vindeca în proporție de 90%, dacă este depistat în stadiu incipient. Testele care pun în evidență prezența oricărei modificări maligne (cele descrise anterior) sunt ușor disponibile și accesibile, considerabil mai mult decât în cazul altor tipuri de afecțiuni.
Alege să fii bine!
Mergi regulat la consult ginecologic, fă testul PAP și întreabă medicul despre HPV!
Vorbește cu partenerul tău despre infecția HPV la bărbați și încurajează-l să meargă la medicul urolog, dermatolog sau ORL dacă identifică negi sau ”papiloame” pe piele, în zona genitală sau în gură!
Alegeți să fiți bine!
Află mai multe despre infecția cu HPV în Dosarul Medical de mai jos.