Infecția cu HPV este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu transmitere sexuală – 80% dintre femei și bărbați se infectează în decursul vieții. În majoritatea cazurilor corpul reușește să controleze infecția. Însă o serie de tulpini HPV sunt oncogene și pot duce la diverse forme de cancer, atât la femei, cât și la bărbați – cancer de col, cancer vaginal, cancer penian, anal, cancer orofaringian. Infecția cu HPV nu prezintă în general simptome, de aceea este nevoie să mergi la control regulat, de rutină, la medicul ginecolog, urolog sau ORL.  

Aleg pentru mama

Vârsta medie a unei femei diagnosticate cu cancer de col uterin este de 50 de ani, dar afecțiunea poate apărea și la femei cu vârsta de peste 65 de ani, mai ales la cele care nu au făcut screeninguri regulate. Rata de incidență a cancerului de col uterin în România este de 32,3% la 100,000 femei și rata mortalității este de 16,9% la 100,000 de femei, ambele fiind cele mai ridicate din UE. În România, acest cancer ocupă locul al doilea după cancerul mamar.  

Infecția cu HPV este principala cauză de apariție a cancerului de col uterin. Mai mult de 40% din infecțiile cu HPV sunt infecții cu două sau mai multe tipuri de HPV. Co-infecția crește mutațiile precanceroase sau accelerează progresia spre cancer. Virusul infectează celulele, acestea se transformă mai întâi în celule anormale și ulterior pot deveni maligne. De regulă, în faza incipientă nu există simptome evidente, cancerul dezvoltându-se lent. De exemplu, cancerul de col uterin se dezvoltă în 5 până la 35 de ani.  

Din cauza progresiei lente, o modalitate de a preveni cancerul de col uterin este testarea periodică. Testul Babeș-Papanicolau (PAP) poate pune în evidență orice fel de schimbări, care apar în zona colului uterin. Semnalele indicate de PAP vor determina medicul să ceară investigații suplimentare: colposcopie, genotipare HPV și biopsie, pentru a putea identifica ct mai corect despre ce afecțiune este vorba și de stadiul acesteia.  

Cancerul de col uterin se poate vindeca în proporție de 90%, dacă este depistat în stadiu incipient. Testele care pun în evidență prezența oricărei modificări maligne, cele descrise anterior, sunt ușor disponibile și accesibile, considerabil mai mult decât în cazul altor tipuri de afecțiuni.  

Întreabă-ți mama când a fost ultima oară la medicul ginecolog, dacă și când a făcut un test Babeș-Papanicolau. Insistă să meargă la ginecolog și să revină la consult în mod regulat, la intervalele pe care medicul le consideră adecvate.  

Alege să o întrebi! Alege să o îndrumi! Alege să fie bine!

Află mai multe despre infecția cu HPV în Dosarul Medical de mai jos.   

Recomandate

Aleg pentru mama

Vârsta medie a unei femei diagnosticate cu cancer de col uterin este de 50 de ani, dar afecțiunea poate apărea și la femei cu vârsta de peste 65

citeste mai mult

Donec ut vehicula ante. Aliquam pellentesque neque in molestie volutpat. Sed congue mollis turpis in illamcorper.

Phasellus eros non nisl ornare luctus.

Dosar HPV

Când știi mai multe despre HPV, știi cum să te protejezi, ce să faci, ce să nu faci, când și de ce să mergi la medic. 

Nu vei găsi aici informații despre vaccinarea HPV. Această campanie și Dosarul Medical îi vizează pe adulți, pentru care vaccinarea nu mai aduce beneficii relevante de prevenție. 

Caută și găsește în această secțiune răspunsuri la nevoia ta de a înțelege HPV și cum te poate afecta.  

Papilomavirusul uman (prescurtat HPV după denumirea din limba engleză „human papillomavirus”) este o infecție virală care se transmite între oameni prin contactul piele pe piele. HPV este un virus. Peste 200 de tulpini ale acestui virus sunt cunoscute, dintre care 40 sunt transmise prin contact sexual și pot afecta organele genitale, gura sau gâtul. HPV este cea mai comună infecție virală cu transmitere sexuală care afectează atât bărbații, cât și femeile.

Nu neapărat. Depinde de momentul in care este depistata aceasta infecție. Evoluția acestei patologii se întâmpla în ani de zile: intre 5 si 35 ani. Dacă ți se depistează o tulpină de HPV cu risc crescut, medicul va recomanda tratamente pentru a reduce riscul de apariție sau progresie către cancer mai ales daca este identificată în primii ani după infectare. 

În mare parte da: Papilomavirusul uman cauzează aproape toate cazurile de cancer de col uterin. Să nu uităm că HPV este un virus transmis, în mare măsură, prin contact sexual.  

Magazin

Găsește aici produse și dispozitive medicale pentru sănătatea femeilor și a întregii familii. Nicio informare sau prezentare de produs nu înlocuiește consultația medicală. Mergi la medic pentru consultații de rutină și întotdeauna când simți că ceva nu este în regulă cu corpul tău.

Îngrijește-te de sănătatea ta și ajută-ți corpul să fie si să rămână în formă! 

COLPOFIX IMMUNTY

20 plicuri

Supliment alimentar patentat pentru ratamentul infectiilor si leziunilor cauzate de HPV si codiloane

COLPOFIX GEL SPRAY VAGINAL

10 Aplicatoare

Preventia si tratamentul leziunilor cervicale, inclusiv a celor cauzate de Virusul Papiloma Uman (HPV), datorita controlului coonditiilor fiziologice ale zonelor de transformare cervico-vaginale